Περιήγηση Εκθεμάτων (3 total)

Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα Πάτρας

Λαέ στον αγώνα.jpg

Το Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα (Α.Φ.Κ.) της Πάτρας διαμορφώθηκε μέσα σε ένα νέο Πανεπιστήμιο (που ιδρύθηκε το 1966), χωρίς καμία παράδοση ή εμπειρία προηγούμενων δημοκρατικών αγώνων και συνδικαλιστικής δράσης. Ήταν αυτόνομο, ακηδεμόνευτο και αναπτύχθηκε μέσα σε ένα ασφυκτικό λειτουργικό πλαίσιο αφού αντί για Πρυτανικές Αρχές είχε διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον στρατηγό Τάγαρη που ήταν συγχρόνως και Κυβερνητικός Επίτροπος.

Τα τεκμήρια της ψηφιακής αυτής έκθεσης μπορείτε να βρείτε και στον δικτυακό τόπο https://afkp.upatras.gr.

, , , , , ,

Ζυθοποιία Μάμου

labels_LorentzosMamos01_web.jpg

Η οικογένεια Μάμου έχει πλούσια παράδοση στον χώρο της ελληνικής ζυθοποιίας, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά της με τη δημιουργία και την εξέλιξη του κλάδου στην Ελλάδα. Ο Λορέντζος Μάμος ήταν ο πρώτος Έλληνας που ασχολήθηκε με την ζυθοποιία, ανοίγοντας ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο στην πόλη των Πατρών το 1876. Ο γιος του, Πέτρος Μάμος (1880-1957), υπήρξε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός και ένας από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης, σε βιομηχανικό επίπεδο, της Ελληνικής ζυθοποιίας.

Το υλικό αυτό έχει ευγενικά παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη για μη αποκλειστική χρήση από τον κ. Παναγή Μάμο, με στόχο την πρόσβαση του κοινού σε ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης της Πάτρας και της χώρας. Η χρήση του περιεχομένου επιτρέπεται μόνο για ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς.

, , ,

Πρακτικά Σχολών Πανεπιστημίου Πατρών

Η εν λόγω ενότητα αφορά την ψηφιοποίηση πρακτικών που ανήκουν στις δύο πρώτες Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, δηλαδή τη Φυσικομαθηματική Σχολή και την Πολυτεχνική Σχολή. Πιο συγκεκριμένα, ψηφιοποιήθηκαν τα πρακτικά της Φυσικομαθηματικής Σχολής από 11/11/1967 μέχρι 11/12/1968, με Κοσμήτορες τους Καθηγητές Αναστάσιο Ζούμπο και Αλέξανδρο Θεοδοσίου. Πρόκειται για 36 πρακτικά συνεδριάσεων, αποτελούμενα από 448 σελίδες, εκ των οποίων τα 32 είναι χειρόγραφα, ο δε αριθμός των χειρόγραφων σελίδων ανέρχεται στις 302. Παράλληλα, ψηφιοποιήθηκαν τα πρακτικά του πρώτου έτους λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με Κοσμήτορα τον Καθηγητή Αντώνιο Γραμματικό. Πρόκειται για τα Πρακτικά 1-15 (ελλείψει του υπ’ αριθμ. 10), με συνολικό αριθμό 72 σελίδων, από 27/03/1973 μέχρι 21/09/1973. Συνολικά ψηφιοποιήθηκαν 50 πρακτικά και 520 σελίδες.

, , , ,