Τελετή αναγόρευσης του Kurt Η. Wüthrich σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας

Τίτλος

Τελετή αναγόρευσης του Kurt Η. Wüthrich σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας

Θέμα

Αναγορεύσεις

Περιγραφή

Φωτογραφίες από την τελετή αναγόρευσης Kurt Η. Wüthrich, Καθηγητού Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας / Βραβείο Νόμπελ Χημείας (2002), σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρόταση του Τμ. Φαρμακευτικής.

Ο Ελβετός Kurt Wüthrich, Καθηγητής Βιοφυσικής - Δομικής Βιολογίας, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2002 για την «Aνάπτυξη μεθόδων της Φασματοσκοπίας NMR στη δομική μελέτη βιομακρομορίων σε διάλυμα», αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, μετά από πρόταση του Τμήματος Φαρμακευτικής. Από τα πρώτα χρόνια της ερευνητικής του δραστηριότητας έως και σήμερα, ο K. Wüthrich ανέπτυξε σειρά μεθοδολογιών οι οποίες δημιούργησαν, εξέλιξαν, διεύρυναν και κατέστησαν τελικά τη Φασματοσκοπία NMR ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη Βιοφυσική. Ανάμεσα στα σημαντικά επιτεύγματά του, αποτελεί η ανάπτυξη μιας τεχνικής, η οποία επέκτεινε τα όρια και τις δυνατότητες του NMR στη βιοϊατρική έρευνα, καθώς και η μελέτη των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων) και μιας παραλλαγής της νόσου Creutzfeldt-Jakob στον άνθρωπο. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής Γ. Σπυρούλιας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Wüthrich, με θέμα: «The Colorful Post-genomic Protein Universe». Στη συνέχεια, ο K. Wüthrich παρευρέθηκε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο το διάστημα 18-20 Ιουνίου, όπου και εκφώνησε την κεντρική ομιλία στην τελετή έναρξης.

Ημερομηνία

2015-06-17

Αναγνωριστικό

wuthrich

Aναφορά

“Τελετή αναγόρευσης του Kurt Η. Wüthrich σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας,” Ψηφιακή συλλογή "Διογένεια", προσπελάστηκαν 30 Μαΐου 2024, https://diogeneia.library.upatras.gr/upatras-archive/wuthrich.