Τελετή αναγόρευσης του Harald zur Hausen σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής

Τίτλος

Τελετή αναγόρευσης του Harald zur Hausen σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής

Θέμα

Αναγορεύσεις

Περιγραφή

Φωτογραφίες από την τελετή αναγόρευσης του βραβευμένου με βραβείο Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας Harald zur Hausen σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Καθηγητής Harald zur Hausen σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια της Βόννης, του Αμβούργου καθώς και του Ντίσελντορφ, στο οποίο και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Ιατρικής το 1960. Ο Καθηγητής Hausen βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, για την έρευνά του στο ρόλο του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η έρευνα αυτή οδήγησε στο πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου. Ο Καθηγητής Harald zur Hausen, πέρα από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, διακρίνεται και από φιλελληνικά αισθήματα, καθώς πρωτοστάτησε στην υποστήριξη της Ελλάδας και των Ελληνικών Πανεπιστημίων αποστέλλοντας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία, με τίτλο “Support for Greece”. Η επιστολή, την οποία έχουν προσυπογράψει 24 Νομπελίστες, εστάλη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίληψη της επιστολής δημοσιεύτηκε στο Science. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Καθηγητή Harald zur Hausen επικεντρώνεται κυρίως στις κακοήθειες λοιμώδους προέλευσης. Μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, ο Καθηγητής απέδειξε τον ρόλο των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ανακάλυψε πολλούς νέους τύπους ιών.

Ημερομηνία

2014-04-10

Αναγνωριστικό

zur-hausen

Aναφορά

“Τελετή αναγόρευσης του Harald zur Hausen σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής,” Ψηφιακή συλλογή "Διογένεια", προσπελάστηκαν 30 Μαΐου 2024, https://diogeneia.library.upatras.gr/upatras-archive/zur-hausen.