Απόρρητον

Τίτλος

Απόρρητον

Θέμα

Κατάσταση των “176” της Ασφάλειας

Περιγραφή

Τα ονόματα πολλών από τους παλιούς συναγωνιστές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος της Πάτρας εμφανίζονται στη πρωτότυπη κατάσταση που ακολουθεί. Πρόκειται για τον περίφημο κατάλογο των “χαρακτηρισμένων” συντρόφων από την Ασφάλεια… Η “αρχική” αυτή λίστα των φακελωμένων φοιτητών συντάχθηκε από την Ασφάλεια και κοινοποιήθηκε από τον τότε διορισμένο από τη Χούντα πρόεδρο της Δ.Ε. του Παν/μιου στρατηγό Αχ. Τάγαρη στους καθηγητές, για να λάβουν γνώση και να ενεργήσουν “δεόντως”. Η κατάσταση είναι ανυπόγραφη. Το διαβιβαστικό που τη συνόδευε δεν έχει ακόμα βρεθεί και αναζητείται.

Η ύπαρξη της κατάστασης έγινε αντιληπτή ήδη από το καλοκαίρι του 1973, οπότε και περιήλθε στα χέρια των φοιτητών. Σε σχετική καταγγελία που απηύθηνε με έγγραφό του ο τότε Σύλλογος Κρητών φοιτητών στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, ο Τάγαρης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση ως κατάλογο “προβληματιζόμενων φοιτητών”, ο οποίος συντάχθηκε με σκοπό να συνδιαλεχθεί μαζί τους το Πανεπιστήμιο επί σπουδαστικών ζητημάτων.

Στην κατάσταση εμφανίζονται 4 διαβαθμίσεις: ”Α”, “Β” "Γ" και “Δ”, κατά αύξοντα βαθμό “σπουδαιότητας” (επικινδυνότητας). Ας σημειωθεί ότι, για ευνοήτους λόγους, η Ασφάλεια είχε φροντίσει, όπως φαίνεται, να συμπεριλάβει στην κατάσταση και δύο “περίεργα” ονόματα φοιτητών που δεν συμμετείχαν στο ΑΦΚΠ και δεν μπορούν να ταυτιστούν.

Δημιουργός

Πανεπιστήμιο Πατρών

Πηγή

Κωνσταντίνος Χριστοδούλου

Ημερομηνία

1973-06-01

Γλώσσα

gre

Τύπος

Κείμενο

Αναγνωριστικό

katastasifoititon

Aναφορά

Πανεπιστήμιο Πατρών, “Απόρρητον,” Ψηφιακή συλλογή "Διογένεια", προσπελάστηκαν 30 Μαΐου 2024, https://diogeneia.library.upatras.gr/upatras-archive/katastasifoititon.