Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Τίτλος

Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Θέμα

Αθλητισμός
Πολιτισμός
Ολυμπιακοί Αγώνες

Περιγραφή

Μία ιστορική στιγμή στο καμβά των 60 χρόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, «έζησε» το Ίδρυμα, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με αφορμή την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 “PARIS 2024”. Η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε για πρώτη φορά από το Ακαδημαϊκό μας Ίδρυμα. Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Πρυτανείας του Ιδρύματος (Κτίριο Διοίκησης) με ένα εμπλουτισμένο θεματολογίας πρόγραμμα με απόλυτο σεβασμό προς τη στιγμή της Αφής αλλά και του πρωτοκόλλου της συνολικής διοργάνωσης της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Τελετή χαιρέτησαν: ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών - ο Πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Χρήστος Μπούρας , η εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων “PARIS 2024” - η Πρόξενος της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Κατρίν Σανιελόνζ, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Φώτης Καϋμενάκης.
Να σημειωθεί ότι τα ονόματα των Λαμπαδηδρόμων που έτρεξαν κατά μήκος των δρόμων της Πανεπιστημιούπολης του Ρίου ήταν η κ. Παναγιώτα Αντωνοπούλου και ο κ. Ανδρέας Ρήγας, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πατρών με διακρίσεις στο χώρο του αθλητισμού.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα από την φοιτητική ομάδα χορού του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου περιλάμβανε δύο χορογραφίες σε έργα φημισμένων Ελλήνων στιχουργών και συνθετών:
-"Ας κρατήσουν οι χοροί", στιχουργός και συνθέτης: Διονύσιος Σαββόπουλος.
-"Ζορμπάς", η φημισμένη μουσική από τη βραβευμένη ταινία "Zorba the Greek" με συνθέτη τον Μίκη Θεοδωράκη.
Από την υφή της εκδήλωσης γίνεται αντιληπτό ότι είναι μία εξαίρετη μορφή προβολής του Πανεπιστημίου Πατρών σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Τελετή Αφής παρευρέθηκαν πολιτικοί, φορείς, μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αλλά και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιακών ομάδων όπως μαθητές, φανερώνοντας το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους για το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρεσβεύουν σημαντικά ιδεώδη και παρουσιάζουν υγιή πρότυπα, ιδιαιτέρως για τα νέα άτομα.
Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή που θα κοσμεί πλέον την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών στο διάβα των ετών. Η διεκδίκηση της «στάσης» της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία και αντίστοιχο αίτημα της Πρυτανικής Αρχής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό συντονισμό των διαδικασιών της εν λόγω διοργάνωσης είχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Χρήστος Μπούρας και η Αντιπρύτανις Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος, Αναπλ. Καθ. Ελένη Αλμπάνη.
Βέβαια, όπως είναι κατανοητό η μέριμνα για το συντονισμό της καλύτερης δυνατής διοργάνωσης της Τελετής οφείλεται σε μία ομάδα ανθρώπων διαφορετικών αντικειμένων που συνεργάστηκαν αρμονικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας μέρα με τη μέρα τη δάδα στον επόμενο για τη συνέχεια των εργασιών, σαν μία «άτυπη» Λαμπαδηδρομία Ενεργειών, πριν την 25η ημέρα του Απρίλη.
Για την Τελετή μεταξύ άλλων συνεργάστηκαν η Γραμματεία Πρυτανείας, η Διεύθυνση Λειτουργίας και Συντήρησης Εγκαταστάσεων και τα Τμήματα Περιβάλλοντος Χώρου και Εξωτερικών Εγκαταστάσεων, Αποθήκης, Κίνησης και Καθαριότητας, η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Εξωστρέφειας και τα Τμήματα Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Εκδηλώσεων, Διεθνών Σχέσεων, η Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, ο UP Fm Ρ/Σ του Πανεπιστημίου Πατρών, το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών και η Χορωδία Πάτρας “Cantelena”.
Η εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά από τον UP Fm Ρ/Σ του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω της συχνότητας 103,7 για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, αλλά και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του σταθμού.

Δημιουργός

Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Πατρών

Ημερομηνία

2024-04-25

Αναγνωριστικό

torch-relay

Aναφορά

Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Πατρών, “Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών,” Ψηφιακή συλλογή "Διογένεια", προσπελάστηκαν 22 Ιουλίου 2024, https://diogeneia.library.upatras.gr/upatras-archive/torch-relay.