Αίτηση χορήγησης άδειας συγκεντρώσεως

Τίτλος

Αίτηση χορήγησης άδειας συγκεντρώσεως

Θέμα

Συγκέντρωση

Περιγραφή

Η μεγαλειώδης φοιτητική συνέλευση τον Φλεβάρη του 73. Έπειτα από το φιάσκο των φοιτητικών εκλογών του 72, τέθηκε σαν κεντρικός στόχος από τους δημοκράτες φοιτητές η διενέργεια γνήσιας φοιτητικής συνέλευσης που θα αποφάσιζε για την πορεία του κινήματος. Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών σε ένα κλίμα αστυνομοκρατίας και συλλήψεων. Μάλιστα, ορισμένοι δημοκράτες φοιτητές που συνελήφθηκαν σε μπλόκο της Αστυνομίας βρέθηκαν στην ανάγκη να “φάνε” τα χαρτιά με τις υπογραφές των συναδέλφων τους για να μην πέσουν στα χέρια της ασφάλειας. Μαζεύτηκαν τελικά 512 υπογραφές σε σύνολο 3000 φοιτητών που κατατέθηκαν στην διορισμένη διοίκηση του συλλόγου και στον πρόεδρο του Ιδρύματος. Έπειτα από συντονισμένες πιέσεις δόθηκε τελικά άδεια για την πραγματοποίηση της.
Η συνέλευση που έγινε στις 27 Φλεβάρη στο αμφιθέατρο του Παραρτήματος στο σημερινό 13ο Λύκειο, ήταν μια από τις μαζικότερες (1500 φοιτητές) και μεγαλύτερες σε διάρκεια (16-17 ώρες) συνελεύσεις που έγιναν ποτέ στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εξελίχθηκε σε μια κορυφαία διαδικασία. Κάτω από την αυστηρή επιτήρηση της Αστυνομίας, ασφάλειας και του χουντικού συλλόγου που είχαν παραταχθεί στην οδό Κορίνθου, οι φοιτητές δίνουν μαθήματα δημοκρατίας αφού με άψογες διαδικασίες, γίνεται για πρώτη φορά ουσιαστική συζήτηση πάνω στα φοιτητικά αιτήματα. Ταυτόχρονα, κάνουν πολλά βήματα μπροστά στην πολιτικοποίηση τους και στη συνειδητοποίηση της ανελέυθερης πολιτικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα και τα Πανεπιστήμιοα, καθώς ενημερώνονται και ακούν τις καταγγελίες για απειλές, εκβιασμούς και συλλήψεις από τα όργανα της Χούντας. Η συνέλευση που τελείωσε με τον Εθνικό Ύμνο, αποφάσισε την αποχή από τα μαθήματα. Το γεγονός αυτό ήταν η αφετηρία μαζικών κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα την εξέγερση του Νοέμβρη.

Δημιουργός

Πουντουράκης Ιωάννης
Μπελογιάννη Μαρία
Τσίγκας Δημήτριος
Μπαστάκη Άννα
Τσαγκαλάκης Διονύσιος
Αναστασίου Κων/νος

Ημερομηνία

1973-02-26

Γλώσσα

gre

Τύπος

text

Αναγνωριστικό

adeiasygkentroseos

Aναφορά

Πουντουράκης Ιωάννης Μπελογιάννη Μαρία Τσίγκας Δημήτριος Μπαστάκη Άννα Τσαγκαλάκης Διονύσιος Αναστασίου Κων/νος, “Αίτηση χορήγησης άδειας συγκεντρώσεως,” Ψηφιακή συλλογή "Διογένεια", προσπελάστηκαν 30 Μαΐου 2024, https://diogeneia.library.upatras.gr/upatras-archive/adeiasygkentroseos.