Εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας 2015

Τίτλος

Εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας 2015

Θέμα

Εορτή
Εκδήλωση

Περιγραφή

Η πρόσκληση και φωτογραφίες από τον Εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας του έτους 2015 με ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, με τίτλο «Τέχνη και ιδεολογία στο νέο ελληνικό κράτος».

Στην ομιλία τής κ. Λαμπράκη-Πλάκα ανέπτυξε θέματα όπως η ίδρυση του νέου κράτους, το πρωτόκολλο του Λονδίνου (1832), Ο βασιλιάς Όθωνας, η αναφορά στην κλασική Αρχαιότητα, η ίδρυση του Σχολείου των Τεχνών και η σημασία του, οι τέχνες στο νέο κράτος, η ιστορική ζωγραφική και η εξιδανίκευση του Αγώνα, ο Μακρυγιάννης και ο ζωγράφος του, η αστική τάξη και οι ζωγράφοι της, η Σχολή του Μονάχου, η ηθογραφία στον 20ό αιώνα, η ανανέωση της πολιτικής σκηνής, η στροφή από το Μόναχο στο Παρίσι, ο πρώτος ελληνικός μοντερνισμός, η «Ομάδα Τέχνη» και το κόμμα των Φιλελευθέρων, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο αντίκτυπός της στην τέχνη, και η « Γενιά του Τριάντα».

Ακολούθησε μουσική παρέμβαση με τη φωνή της Λίνα Γερονίκου και το πιάνο της Ελένης Παπαπροκοπίου.

Δημιουργός

Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Πατρών

Ημερομηνία

2015-03-24

Αναγνωριστικό

paliggenesia15

Aναφορά

Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Πατρών, “Εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας 2015,” Ψηφιακή συλλογή "Διογένεια", προσπελάστηκαν 17 Απριλίου 2021, http://diogeneia.library.upatras.gr/upatras-archive/paliggenesia15.